Διατροφή ΠΑΙΔΙ

Επιλεκτικό παιδί;

January 23, 2020

Όλα τα παιδάκια είναι λίγο ή πολύ επιλεκτικά με το φαγητό τους. Για αυτά όλα τα φαγητά είναι καινούρια και απαιτείται χρόνος και εξοικείωση για να μάθουν να τα τρώνε. Διατηρήστε το διαχωρισμό των υπευθυνοτήτων σίτισης και προσαρμόστε τις προσδοκίες σας! Αποφύγετε την πίεση, παραμείνετε προσεκτικοί χωρίς να επιμένετε στον αυστηρό σχεδιασμό των γευμάτων! Ο στόχος για το παιδί σας είναι να παραμείνει χαλαρό και άνετο κατά τη διάρκεια των γευμάτων και απέναντι στο φαγητό γενικότερα. Εάν το πετύχετε αυτό, αργά ή γρήγορα (αυτό μπορεί να σημαίνει μήνες ή και χρόνια αργότερα) θα τρώει σχεδόν τα πάντα από όσα τρώτε και εσείς.

Δυσκολεύεται το παιδί σας στην εκμάθηση κατανάλωσης νέων τροφίμων;

1. Στενοχωριέται όταν βλέπει τρόφιμα που δε του είναι οικεία;
2. Τρώει πάντα μόνο λίγο και επιλέγει τα αγαπημένα του τρόφιμα;
3. Ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να φάει εκτός σπιτιού;
4. Φτιάχνετε ξεχωριστό φαγητό για το παιδί σας προκειμένου να φάει κάτι;
5. Στενοχωριέστε γιατί δεν τρώει;
Κάντε τη διαδικασία του φαγητού ευχάριστη τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας:
Κάντε τακτικά γεύματα και καθιστικά σνακ έτσι ώστε το παιδί να πεινάει ελαφρώς κατά τη διάρκεια των γευμάτων και όχι σε υπερβολικό βαθμό. Μην το αφήνετε να τρώει ενδιάμεσα και να πίνει ότι θέλει (εκτός από νερό)

Να είστε προσεκτικοί χωρίς να επιμένετε στον αυστηρό σχεδιασμό των γευμάτων. Προσπαθήστε μαζί με το κυρίως γεύμα να του παρέχετε στο τραπέζι και άλλο 1 ή 2 τρόφιμα που του αρέσουν πολύ και ποτέ μην κάνετε ξεχωριστό φαγητό για το παιδί.

Εάν κάτι δεν του αρέσει πείτε του «δεν είσαι υποχρεωμένος να το φας» και δείξτε του ότι το εννοείτε. Μην το πιέζετε με κανένα τρόπο για να φάει και μην μιλάτε για «καλά» και «κακά» τρόφιμα.

Δημιουργήστε θετικό και ευχάριστο κλίμα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Μιλήστε του για το πως πρέπει να συμπεριφέρεται την ώρα του φαγητού και τονίστε του πως είναι σημαντικό να λέει ‘ναι παρακαλώ’ για κάτι που θέλει και ‘όχι ευχαριστώ’ για κάτι που δεν θέλει. Δε χρειάζονται φωνές, επιφωνήματα τύπου «μπλιάχ» όταν δε του αρέσει κάτι ή να του ετοιμάσετε ξεχωριστό φαγητό

Τι θα πετύχετε με αυτό;

• Το παιδί θα καταφέρει να τεστάρει τους κανόνες και τα όρια που του έχετε θέσει, θα συμπεριφέρεται σωστά και θα νιώθει ευχάριστα κατά τη διάρκεια του φαγητού

• Θα είναι πιο χαλαρό και ευτυχισμένο όχι μόνο όταν τρώει αλλά και γενικότερα

• Τόσο εκείνο όσο και εσείς θα νιώθετε καλύτερα και θα απολαμβάνετε περισσότερο τα οικογενειακά γεύματα

• Αν όλα πάνε καλά, θα σταματήσετε να ανησυχείτε για το τι έφαγε

Πηγή= https://mathainodiatrofi.org/

 

Μπορει επισης να σας αρεσει