Διατροφή ΜΑΜΑ

Θηλασμός και διατροφή

November 13, 2018

 
Οι διατροφικές απαιτήσεις της θηλάζουσας ενεργειακά αυξάνονται κατά 600 θερμίδες ημερησίως, περίπου τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με την εγκυμοσύνη. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, οι θηλάζουσες γυναίκες ενδέχεται να χάσουν αρκετά σύντομα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Από την άλλη, αυξάνεται και αρκετά η όρεξη! Οι θηλάζουσες γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτείνες, Β12 και ασβέστιο. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ασβεστίου είναι 1200mg τα οποία καλύπτονται από κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα. Επιπλέον υπάρχει και αυξημένη ανάγκη για υγρά για αυτό μην ξεχνάτε να πίνετε μπόλικο νερό.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η μητέρα να ακολουθήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας αφού πολύ πιθανόν κάτι τέτοιο να μειώσει και την παραγωγή γάλακτος.

Θηλασμός – Η καλύτερη τροφή για το βρέφος σας

Ο θηλασμός συστήνεται ως αποκλειστική διατροφή για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού. Ο θηλασμός προστατεύει όχι μόνο την υγεία του παιδιού αλλά και της μαμάς. Άλλωστε το μητρικό γάλα είναι σχεδιασμένο για να δώσει όλα τα απαιραίτητα θρεπτικά συστατικά για υγεία και σωστή ανάπτυξη στους πρώτουs 6 μήνες ζωήs του βρέφους.

Πλεονεκτήματα θηλασμού

  1. Ενίσχυση της άμυνας του βρέφους
  2. Λιγότερες πιθανότητες για διάρροια και άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα
  3. Προστασία από αλλεργίες και άσθμα
  4. Λιγότερες πιθανότητες για παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή
  5. Προστασία της μητέρας από καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου
  6. Δημιουργία δεσμού μαμάς και βρέφους
  7. Είναι δωρεάν και διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή!

Διατροφικές οδηγίες για τον θηλασμό

Δεν υπάρχει συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται παρά μόνο εάν προσέξουμε ότι το βρέφος έχει ενόχληση όπως πόνος στην κοιλιά κτλ. Αν δείτε ενόχληση από κάποιο τρόφιμο, τότε ξαναδοκιμάστε να το εντάξετε μετά από 15 μέρες που θα είναι πιο ώριμο το στομάχι του μωρού

Σε γενικές γραμμές η μητέρα πρέπει να ακολουθεί μία υγιεινή διατροφή με προσοχή στα παρακάτω τρόφιμα.

  • Προσοχή στα μπαχαρικά, το κρεμμύδι και τον σκόρδο
  • 2 καφέδες την ημέρα, σε απόσταση 3 ωρών από θηλασμό (καλύτερα μετά από θηλασμό)
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Μανούλες να θυμάστε πως ο θηλασμός είναι μια ευλογία για τη φύση της γυναίκας! Είναι σημαντικό να καταναλώνετε πολύ νερό για αύξηση του μητρικού γάλακτος και θα μπορούσατε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κάποια φυσικά σκευάσματα για να ενισχύσετε τη ροή του πρώτου γάλακτος, που αποτελεί την πρώτη φυσική τροφή που θα γευτεί το βρέφος σας!

Δοκιμάστε το συμπλήρωμα δαιτροφής Fenugreek (Trigonella foenumgraecum) της Solgar το οποίο έχει θερμαντικές ιδιότητες, βοηθάει σε περιπτώσεις ανορεξίας και  προάγει την γαλουχία.

 

 

Μπορει επισης να σας αρεσει