Mummy Tips

Ανακύκλωση και παιδί

November 9, 2018

Η ανακύκλωση είναι ένα ζήτημα σοβαρό, το οποίο μας αφορά όλους και κυρίως εξαρτάται ως ένα βαθμό από όλους μας. Ιδιαίτερα οι γονείς έχουν έναν ακόμη λόγο να δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, μιας και μέσα από το παράδειγμά τους επηρεάζουν και διαμορφώνουν τα παιδιά τους.

Τι είναι η Ανακύκλωση;

Είναι η διαδικασία με την οποία τα ήδη επεξεργασμένα υλικά, υφίστανται νέα επεξεργασία και από αυτά δημιουργούνται νέα προϊόντα. Η ανακύκλωση είναι μια διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον και η παραγωγή των καυσαερίων κατά την ανακύκλωση είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες. Η ανακύκλωση είναι ένας καλός και οικολογικός τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων.

 

Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνα όταν μεγαλώσουν , δεν έχετε παρά  να τους διδάξετε την ανακύκλωση, ενώ είναι ακόμη μικρά.

Πως θα το κάνετε αυτό;

Μιλάτε στο παιδί σας για τον σεβασμό προς το περιβάλλον και μάθετε του να ανακυκλώνει. Από το νηπιαγωγείο τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι ανακύκλωση, χρησιμοποιώντας παλιά υλικά για τις χειροτεχνίες τους. Επίσης μαθαίνουν καθημερινά να διαχωρίζουν τα διάφορα υλικά και να τα τοποθετούν στους κατάλληλους κάδους ανακύκλωσης, όπως το χαρτί και το πλαστικό. Μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον και να το διατηρούν καθαρό, πετώντας τα σκουπίδια τους στον κάλαθο. Ενισχύστε και εσείς και στηρίξτε την προσπάθεια αυτή του νηπιαγωγείου.

 

Όσο αφορά τις μπαταρίες, τα παιδιά έχουν πολλά παιχνίδια που χρειάζονται μπαταρίες για να λειτουργήσουν. Πάρε ένα χάρτινο κουτί παπουτσιών που δεν χρειάζεσαι και τοποθέτησέ το σε μια γωνιά έξω στην βεράντα. Κάθε φορά που μια μπαταρία τελειώνει θα πρέπει το παιδί να μάθει να την τοποθετεί σε αυτό το κουτί και φυσικά να πλένετε μετά.

 

Μια φορά την ημέρα και μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ βοήθησε το παιδί σου για να μαζέψει τις τσαλακωμένες ζωγραφιές, τα άδεια χάρτινα κουτιά από μπισκότα και όποιο άλλο χαρτί πρόκειται να καταλήξει στα σκουπίδια και τοποθετήστε τα στο καφέ ειδικό σακούλι ανακύκλωσης. Επιπλέον, στον ελέυθερο σας χρόνο μαζί του, φτιάξε με ανακύκλωσιμα υλικά καρτούλες για ευχές γενεθλίων και για τα χριστούγεννα που είναι σε λίγες βδομάδες. Στο διαδύκτιο μπορείς να βρείς πολλές ιδέες για κατασκευές.

 

Κάντε μικρές αλλα σημαντικες αλλαγές στην καθημερινότητα σας: ΜΗΝ χρησιμοποιείτε πλαστικά καλαμάκια (σχεδόν ποτέ δεν ανακυκλώνονται), υπάρχουν στην αγορά χάρτινα, μεταλικά και από μπαμπού. ΝΑ έχετε πάντα μαζί σας  παγουρίνα με νερό έτσι ώστε να μην αγοράζετε πλαστικά μπουκάλια με νερό. Αγοράστε γυάλινα δοχεια για φύλαξη/μεταφορά φαγητού. Αντικαταστήστε τις πλαστικές οδοντόβουρτσες με νέες βιοδιασπώμενες από οικολογικά υλικά. Ψωνίστε με τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

 

Η Ανακύκλωση στις μέρες μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του.

Σημασία της ανακύκλωσης

Με την ανακύκλωση επιτυγχάνουμε μόνο οφέλη και μάλιστα εξαιρετικά σημαντικά. Με τη συμμετοχή στη διαδικασία της ανακύκλωσης, συμμετέχετε και εσείς ώστε:

*Να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον. Η Ανακύκλωση βοηθά σημαντικά στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος από μεγάλες ποσότητες αποβλήτων αφού μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων που παράγουμε καθημερινά μπορεί να ανακυκλωθεί.

*Να εξοικονομείται ενέργεια, γιατί όταν για την παραγωγή κάποιου υλικού χρησιμοποιείται ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια από το εάν θα ακολουθούνταν ο πλήρης κύκλος παραγωγής

*Να εξοικονομείται πρώτη ύλη, γιατί τα ανακυκλωμένα υλικά αντικαθιστούν την πρώτη ύλη που απαιτείται για την παραγωγή υλικών

Στην Κύπρο

Η ανακύκλωση στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τους Κυπρίους να μην προβαίνουν σε ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών τους αλλά να προτιμούν την παραδοσιακή οδό της υπερφόρτωσης σκουπιδιών και της ταφής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από την Green Dot η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. αναφορικά με την ανακύκλωση με ποσοστό μόλις 20% από τα συνολικά απορρίμματα να ανακυκλώνεται. Το 80% περίπου των σκουπιδιών καταλήγουν σε χωματερές δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα.

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα είναι – όπως ειπώθηκε από την Green Dot, το γεγονός ότι στις περιοχές που κινείται η εν λόγω εταιρεία ανακύκλωσης τα ποσοστά των κατοίκων που ανακυκλώνουν φτάνει μέχρι και το 55% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ασφαλώς, όμως, όσο περισσότερο βοηθάνε  οι Κοινότητες και οι Δήμοι τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα θετικά αποτελέσματα της ανακύκλωσης.

Μην ξεχνάτε… `          «Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας,

 τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.»                                       

 

Ελένη Ιάσωνος

Διευθύντρια του The Treehouse Kindergarden (Βρεφοκομικός και Παιδοκομικός Σταθμός)

Μπορει επισης να σας αρεσει